fbpx

 

Még a legkiegyensúlyozottabb embernek is kihívást jelenthetnek a koronavírus okozta bizonytalan mindennapok.  Mindenkinek más jelent problémát: a betegség lehetséges közelsége, a családtagok féltése, a munkahely elvesztése, a jövő bizonytalansága.  Bizonytalan körülmények között biztonságot jelenthet, ha olyan dolgokkal foglalkozol, amire befolyásod lehet. 

Az alábbiakban ajánlok 5 tippet, ami segíthet csökkenteni a mindennapi stresszt.

Sétálj egy jó nagyot!
A séta ingyen van, jót tesz a hangulatodnak és az immunrendszerednek, átmozgatja a testet a sok ülés után, kiszellőzteti a tüdőt.  Ébredés után, ebédszünetben vagy munka után menj ki a kertbe vagy az utcára, élvezd az egyedüllétet és tudatosan maradj a séta pillanatában. Ne gondolkodj az eljövendő napon, a megoldandó problémákon, csak figyeld a lépéseid hangját, ahogy az izmaid mozdulnak, ahogy a cipőd alatt serceg a talaj, a levegő áramlását az orrnyílásokban és a tüdőben. Figyeld a téged körülvevő hangokat, illatokat.  Séta után tudatosítsd, hogy érzed magad a bőrödben!

Egyél jókat, főzz otthon!
Tervezz előre a hétre, mit fogsz/fogtok enni, a gyerekeknek mit csomagolj az iskolába.  Az értékes, tápláló étel a testednek és a lelkednek is jót fog tenni.   Ha tudod, hogy tettél valamit az egészséged érdekében, az növeli a magabiztosságot és a jó érzést.  Sok szó esik róla, hogy eljött az ideje, hogy a bolygónkért, a Földért is tegyünk.  Ha beiktatsz napi egy húsmentes étkezést, egy húsmentes napot vagy hetet, esetleg vegetáriánus, vegán vagy növényi alapú étrendre térsz át,
rengeteget teszel azért, hogy a gyerekeinknek, a következő generációknak egy élhetőbb Földet hagyjunk hátra.

Tervezz előre!
Az élet úgy is elég bizonytalan, rengeteg mindenre nincs hatásunk, befolyásunk.  Ragadjuk meg annak a biztonságát, hogy saját napjaink kapkodásával, tervezetlenségével nem tetézzük a rossz érzést.  Nézz körül, mivel tudsz még egy kicsit javítani azon, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen az őrület határán rohangálni.  Rakj rendet előző este, készítsd elő a ruhádat vagy a gyerekek ruháit, készítsd elő előző este a reggelit, uzsonnához valót. Előző este, vagy a munkaidő végén gondold át, milyen feladataid lesznek másnap.  Lehet, hogy így kevésbé kell kapkodni, futni, egy nyugodt reggel rányomja a bélyegét az egész nap hangulatára.

Érezd meg a tudatos jelenlétet néhány másodperc alatt!
Ha úgy érzed, nap közben elkap a szorongás, az aggodalom a jelenlegi helyzet vagy a jövő miatt, térj vissza a jelen pillanatába.  A légzésre bármikor ráhangolódhatsz, nem kell, hogy feltétlenül meditációs ülésbe helyezd hozzá magad hosszú percekre.  Amikor észreveszed, hogy a jövőn (vagy a múlton merengsz), kezd el figyelni a légzésedet, senki nem fogja látni rajtad, hogy mit csinálsz. Legfeljebb csak azt, hogy kisimúlhatnak a vonásaid. Először válaszd ki azt a testrészedet, ahol legerősebben érzed a légzésed: az orrnyílásokban, a hasban vagy a mellkasban.  Ha elkalandozol, ami nem probléma, meg fog történni, egyszerűen tereld vissza a figyelmed a légzésre és folytasd tovább.  Ne felejtsd, a figyelem minősége fontosabb, mint a gyakorlat hossza.

Alakíts ki állandó napirendet, egészséges új szokásokat!
A napirend állandósága a biztonság érzését hozza a mindennapokba. Az állandó verseny, felgyorsult tempó és folyamatos szorongás közepette szükségünk van rá, hogy megpihenjünk, megújuljunk, hogy feldolgozzuk az új élményeket és elengedjük, ami fáj.  Némi földelésre van szükségünk, képzeletbeli gyökereinkkel,  az állandó szokások segítségével, kapaszkodjunk a földbe.  Ilyen földelés lehet az állandóság, a rendszeres szokások.  A földelés megvédi a testünket a “túltöltődéstől”, amelyet a mindennapi élet okoz.  Ezzel a módszerrel a feszültségkeltő rezgéseket levezetjük, kezeljük.  A jóga tökéletes módszer egy ilyen új napirendhez, hiszen nem csak az állandó, ismétlődő szokás biztonságával segít, de kitűnő stresszoldó, földelő lehetőségeket is kínál.  Naponta ébredés után néhány perc jóga, relaxáció vagy légzőgyakorlat kitisztítja az elmét, “beindítja” a testet.

Bármelyik tippet is fogadod meg, érdemes arra koncentrálni, hogy mi az a feladat, döntés, ami a te kezedben van. Csak azért tudsz tenni, csak azon tudsz változtatni, és ha ezt megteszed sokkal inkább úgy érezheted, hogy befolyással vagy az életedre, hogy stabilabb lábakon állsz.