fbpx

Szokásaink meghatároznak minket. És semmi sem tud olyan kártékony hatással lenni a kreativitásra és a produktív, eredményes életre, mint a rossz szokások. Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott életet éljünk, mely elégedettséggel tölt el minket, fel kell szabadítani magunkat rossz beidegződéseinktől. Mindez – főleg az első lépések megtételekor – nagy erőfeszítéseket és odafigyelést kíván, de a pozitív változások csakhamar igazolnak afelől, hogy jó úton haladunk.

Egyszerűen csak időt és figyelmet kell fordítanod azokra a szokásaidra, melyek hátráltatnak a fejlődésben és előrelépésben az életed bármely területén.

 

Számolj le a kifogásaiddal!

Kaptad már azon magad, hogy automatikusan kifogások gyártásába kezdtél, mihelyt valami nem úgy alakult, ahogy vártad, tervezted? Próbáltál – magad megnyugtatására – megmagyarázni, miért nem tudtál vagy miért nincs lehetőséged valamit megtenni? Íme néhány a leggyakrabban ismételgetett kifogásaink közül: 

 

„Túl fáradt vagyok”, 

„nincs időm”, 

„nem vagyok rá képes”, 

„majd valaki más megoldja”, 

„most már túl késő”, 

„ez nem a megfelelő idő”, 

„nem vagyok (elég) tehetséges hozzá”, 

„nem állok még készen”, 

„túlságosa félek”, 

„nincs, aki segítsen”, 

„mi van, ha elhibázom/ha nem sikerül”, 

„nem vagyok elég motivált”, 

„inkább nem csinálok semmit”, 

„nincs (még) hozzá elég pénzem”.

 

Azonban minél tovább vesztegeted az időd és az energiád üres magyarázatokra, annál kevesebb időd jut a valós cselekvésre. Könnyebb kibúvót találni, miért halogatjuk az első lépést megtenni a belül már annyira vágyott változás felé, de ne feledd, az idő ettől függetlenül még telik s ha rendre visszavonulót fújsz, azzal csak kifogásaid száma gyarapszik, holott egy lépéssel közelebb lehetnél a számodra boldog, harmonikus, kielégítő életed felé. 

De mint minden ördögi körből, ebből is van mód a kitörésre: kilépni a komfortzónánkból, akár egy apró változtatással. S meglepve tapasztalod majd, hogy már el is indultál a változás útján! A legtöbben azzal a makacs illúzióval élnek, hogy mindig lesz holnap, amikor a mai nap munkáját elvégezhetjük, miért ne halaszthatnánk akkor későbbre? Állhatatosan kitartunk ezen elképzelésünk mellett és húzzuk az időt, míg nem a munka súlyos teherként nehezedik ránk.

Ez azért van, mert biztonságosabb számunkra a megszokott mintáink szerint cselekedni és környezetünktől a megszokott visszacsatolásokat kapni. A komfortzóna határain belül maradni kiszámíthatóbb. A mentális biztonságra törekvés nagyon erősen munkálkodik bennünk, így érthető, miért is olyan nehéz felhagyni valamivel, ami ennek fenntartását táplálja.

A cikk folytatását itt találod: 2. rész

Forrás: https://medium.com/personal-growth/bad-habits-you-must-break-immediately-to-build-a-successful-lifin-2018-ca7268ebc236